Batony energetyczne w trakcie treningu
Batony energetyczne świetnie sprawdzają się jako przekąska w trakcie dłuższych treningów, niektórzy stosują je również jako zamiennik posiłku przedtreningowego. Baton dostarcza węglowodanów prostych oraz złożonych przez co mamy energię na wykonanie treningu. Podstawowe składniki batonów energetycznych to suszone owoce, płatki owsiane oraz ziarna. Batony energetyczne z dużą ilością tłuszczu nie sprawdzą się jako przekąska treningowa, obciążają żołądek, są trudniejsze do strawienia.
MARCIN ŚWIERC, wielokrotny Mistrz Polski w biegach górskich, 2 zawodnik biegu CCC 2017
Świetny skład, pyszny smak, prosta energia, niczego więcej nie oczekuje – tyle wystarczy. Szybko mogę uzupełnić posiłek/ śniadanie przed starem – świetnie spisuje się podczas startu na długim dystansie, gdzie trzeba zjeść coś stałego. Ich konsystencja jest odpowiednia, nie są zbyt twarde. Są też dobrą motywacją, po dobrym treningu/ zawodach mogę sobie pozwolić na nagrodę w postaci zdrowego batonu czekoladowego 😉
Batony, a ultra
Batony energetyczne odgrywają bardzo dużą rolę w biegach długodystansowych oraz wyścigach wieloetapowych. Organizm sportowca jest w trakcie takich biegów czy wyścigów narażony na bardzo duże obciążenie oraz potrzebuje bardzo dużo energii z pożywienia. Bazowanie wyłącznie na żelach może się skończyć problemami z żołądkiem, a w najgorszym przypadku zejściu z trasy. Dlatego baton energetyczny świetnie się sprawdza w takich przypadkach, jest pokarmem stałym, dostarcza węglowodanów prostych i złożonych, jest łatwostrawny.
Przegląd rynku
Na rynku dostępnych jest cała masa batonów energetycznych, różnią się smakiem (słodkie lub słone), konsystencją (twarde lub miękkie), zawartością białka oraz tłuszczu, występowaniem polewy. Dobór batonu energetycznego to bardzo indywidualna sprawa, warto sprawdzić wielkość, kaloryczność oraz skład takiego batonu przed zakupem. Wielu zwolenników mają również batony własnej produkcji, największym ograniczeniem jest czas jaki należy poświęcić na upieczenie batonów, zdolności kulinarne oraz przydatność do spożycia takich batonów.